top of page
תמונת הסופר/תYuval Tsur

לב פתוח: ללמוד מאדם פיטי

פורסם באתר PLUS, דצמבר 2017 - קישור לבלוג באתר PLUS


האם שמעתם על השחיין הבריטי אדם פיטי?

אם אינכם 'פריקים' של שחייה ואולימפיאדות, כנראה שהתשובה שלכם היא לא.

ובכל זאת פיטי עשה משהו ששווה לעצור, להתבונן וללמוד ממנו. אדם פיטי הוא כבר לא ילד. למרות גילו הצעיר (בחודש דצמבר 2017 חגג יום הולדת 23) הוא מחזיק באמתחתו הישגים ספורטיביים רבים בבריכה שהבולט בהם הוא מדליית זהב במשחה ל- 100 מטר חזה באולימפיאדת ריו ב- 2016. אפשר לומר שהוא שחיין החזה הטוב בעולם: הוא מחזיק בשני שיאי עולם במשחי חזה ל-50 ו- 100 מטר, והוא השחיין היחידי בעולם שירד מ- 58 שניות במשחה ל- 100 מטר חזה.

אדם פיטי הוא שחיין ענק, בעל גוף אתלטי ושרירים חזקים. הוא מתאמן בנחישות והתמדה כל יום, ומקדיש את חייו לניצחונות בבריכה. אבל יש לו עוד תכונה – יש לו לב רחב.

רוצים לראות דוגמה? ראו בסרטון הזה: אדם פיטי נותן את מדליית הזהב שלו לילדה בקהל. אליפות אירופה בבריכות קצרות שנערכה השבוע בקופנהגן שבשבדיה. אדם פיטי זוכה במשחה ל- 50 מטר חזה. אחרי שהוא מקבל את המדליה לצלילי ההמנון הבריטי, הוא הולך אל הקהל, לוחץ ידיים ומחלק חתימות למעריצים. הוא מתקרב לילדה בת 8 שנמצאת בקהל, ו... נותן לה את מדליית הזהב שלו! כשרואים את התגובה שלה, אנחנו מרגישים את משמעותה של נדיבות.

אחר כך הוא התראיין ובצניעות בריטית מרשימה הסביר: "בשבילי זה לא עניין כל כך גדול, אני כבר זכיתי במדליה... אבל בשבילה זו יכולה להיות השראה לכל החיים. רציתי לעורר השראה". "זה היה באמת רגע יפה" מגיבה המראיינת.


מסתבר שזו לא פעם ראשונה. בחודש יולי 2017 באליפות העולם בבודפשט, פיטי זכה בשתי מדליות זהב (ועוד אחת מכסף...). הוא נתן את מדליית הזהב שזכה בה לילד בן 10 שהיה בקהל. עם אותה צניעות ושקט הוא הסביר:

"הוא צעק את שמי ונופף אלי, הוא ביקש חתימה ולא היתה לי עט... אז חשבתי מה אני יכול לתת לו, רציתי לעורר בו השראה לשנים רבות". ומוסיף ואומר: "כל העניין בספורט הוא להחזיר חזרה לילדים, לעורר השראה בדור הצעיר".


מה אנחנו יכולים ללמוד מאדם פיטי?

הוא מיישם ברוחב לב את מה שאנחנו מכירים מהמחקר הפסיכולוגי אודות אושר: נדיבות תורמת לאושר, ואפילו לאושר כפול: של מי שמקבל, וגם של מי שנותן. אדם פיטי מעורר השראה בקרב המעריצים שלו ובה בעת בונה את החוסן שלו ומחזק את עצמו. בספרו "אושר אמיתי" מתאר סליגמן מחקר על נדיבות שערך עם הסטודנטים שלו, ובו נמצא שכאשר הם עשו מעשה של נדיבות לעצמם האושר שלהם השתפר, אבל לטווח קצר. כאשר הם עשו מעשה של נדיבות לאחר – האושר שלהם השתפר יותר ולטווח ארוך. אנחנו זוכרים לזמן רב מעשי נדיבות שנעשו עבורנו וגם כאלה שאנחנו עשינו. הנדיבות של אחד יכולה לעורר גם נדיבות של אחר, וזה לא בא האחד על חשבון השני - לנדיבות אין גבול עליון.


אז מה זה אומר עבורכם?

חפשו היכן תוכלו להיות נדיבים. הגדירו לעצמכם שעות וזמנים ביום שבהם תקדישו יתר תשומת לב לצרכים של אחרים, ונסו להיות נדיבים אליהם.

עשו מעשים אקראיים של נדיבות במקום לא צפוי.

זה יעשה אתכם לאלופים, לא בשביל מדליה, אלא בשביל חיוך ואושר.

תראו את הפנים של הילדה בסרטון, זוהי התמורה.


פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page